Waarom een gezonde start belangrijk belangrijk is
Voeding is een serieuze zaak. En erg waardevol. Want gezonde voeding versterkt de hersenen. En het heeft voordelen voor later.
Sterk immuunsysteem
Gezonde voeding versterkt het immuunsysteem en helpt ziekten zoals obesitas te voorkomen.
Goede groei en ontwikkeling
Gezonde voeding zorgt voor betere groei en ontwikkeling van lichaam en hersenen.
Goed gestemd
Gezonde voeding helpt bij betere concentratie, meer focus, beter ontspannen en een blijer gevoel.
Gezonde gewoonten
Kinderen die op jonge leeftijd leren om gezonde keuzes te maken, behouden op latere leeftijd sneller een gezonde levensstijl.



Beleid Gezonde voeding
Ons beleid Gezonde voeding is gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum. Er staat standaard een breed en divers aanbod op tafel, waarbij we kinderen stimuleren om ook eens iets te proberen dat ze nog niet kennen. Sommige locaties maken van koken een interactieve bezigheid. En duiken de keuken in voor gezonde, lekkere maaltijden. Door kennis te maken met nieuwe geuren, smaken en structuren ontwikkelt je kind een eigen smaak. Wat eet jij het liefst?
Extra uitgelicht in ons beleid Gezonde voeding:
Gezond drinken
Drinken is belangrijk voor de hydratatie. Suikerrijke limonades en sappen activeren het beloningssysteem in het brein en kan zorgen voor een voorkeur voor zoet. Op lange termijn zorgt dit ervoor dat je steeds meer suiker tot je wil nemen. Dit willen we voorkomen. Wat drinkt je kind bij ons? Water! Met soms een schijfje sinaasappel, komkommer of een takje munt. Of (kruiden)thee. Altijd natuurlijk en gezond! Gedurende de dag geven we je kind de gelegenheid om te drinken. Niet alleen op de vaste eet- en drinkmomenten.
Feesten en trakteren
Mijlpalen en feesten moeten gevierd worden. Om je thuis meer vrijheid te geven om minder gezonde keuzes te maken koppelen we vieringen los van (ongezond) eten. En zetten je kind op een andere manier in het zonnetje. Bijvoorbeeld door zelf een activiteit te kiezen, zoals het opvoeren van een toneelstuk of verkleden. Natuurlijk begrijpen we dat je als ouder graag wil dat je kind zich bijzonder voelt! Vraag na bij de collega's op de groep hoe er invulling gegeven wordt aan bepaalde bijzondere momenten.
Seizoensgebonden groenten en fruit
We bieden groenten en fruit aan volgens het seizoen. Dit zorgt voor variatie en de beste voedingswaarde.
Ons beleid Gezonde voeding, gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum, gaat verder dan alleen het aanbieden van gezonde maaltijden. We eten en drinken bewust en met aandacht voor elkaar én wat er op ons bord ligt. Tijdens het eetmoment zorgen onze pedagogisch medewerkers voor een gezellige en ontspannen sfeer. Zodat kinderen eten als plezierig ervaren. Als professionals in de kinderopvang hebben we een belangrijke rol bij het aanleren van een gezonde levensstijl. Daarom hangen op al onze locaties posters met diverse weetjes over voeding. Ook krijgen onze collega's op de groepen extra begeleiding om het beleid na te leven.
Groene visie
Je kind moet de vrijheid krijgen om de wereld te ontdekken. Bij Zonnekinderen geloven we dat kinderen niet alleen de wereld moeten leren kennen, maar ook moeten leren hoe ze voor onze aarde kunnen zorgen. Dit is een belangrijk onderdeel van ons pedagogisch beleid. Hoe we dat doen:
Natuurbeleving
Op onze opvang bieden wij je kind een gezonde, actieve en veilige omgeving. We moedigen je kind aan om lekker te bewegen en te sporten. Ook gaan we iedere dag minstens één keer naar buiten, de frisse lucht in. Niet voor niets zeggen we bij Zonnekinderen: “slecht weer bestaat niet, alleen de verkeerde jas”.
Bewust omgaan met materiaal
Bewust omgaan met materiaal begint bij begrijpen waar iets vandaan komt. We vertellen kinderen over de oorsprong van materialen, stimuleren hergebruik en introduceren natuurlijke, kosteloze materialen. Bijvoorbeeld door te spelen met wat er buiten te vinden is. Laat de fantasie de vrije loop! Door kinderen vanaf jonge leeftijd te leren om bewust om te gaan met materiaal ontwikkelen ze een duurzame levensstijl.
Aandacht voor de ander en de wereld
Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu, maar ook over een duurzame relatie met jezelf en de mensen om ons heen. Bij Zonnekinderen streven we naar een inclusieve omgeving waar kinderen in contact komen met diverse culturen en achtergronden. We zijn met elkaar op de wereld. We doen het samen! Daarom moedigen we kinderen aan om actief deel uit te maken van de groep, door bijvoorbeeld betrokken te zijn bij lokale initiatieven en sociale activiteiten.
Duurzaamheid bij Zonnekinderen
Goed voorbeeld doet volgen. Daarom vertellen we kinderen niet alleen dat duurzaamheid belangrijk is, maar brengen we het ook zelf in de praktijk. Dat doen we op verschillende manieren:
Natuurlijk meubilair en spelmateriaal
We kiezen bewust voor natuurlijk materiaal dat lang meegaat en van goede kwaliteit is. We nemen de impact op het milieu serieus en selecteren ons meubilair en spelmateriaal zorgvuldig. We gaan ernaartoe dat we tijdens eetmomenten echt servies en glas gebruiken. Investeren doen we graag in duurzaam speelgoed of open einde speelgoed waar we een lange tijd gebruik van kunnen maken. Ook gebruiken we veel kosteloos of gerecycled materiaal, zoals knopen, touwtjes, stenen, takken, veertjes, linten en restjes papier.
Inclusief materiaal
Het is cruciaal dat ieder kind zich kan herkennen in zijn of haar omgeving. Daarom zorgen wij voor divers en inclusief materiaal op onze locaties. Dit betekent niet alleen speelgoed waarin diverse achtergronden vertegenwoordigd zijn, maar ook boeken die diversiteit weerspiegelen. Door kinderen verschillende perspectieven te laten zien en te laten ervaren, stimuleren we begrip en inclusiviteit.
Moestuinen
Bij iedere Zonnekinderen locatie vind je een vorm van moestuin*, variërend van een kruidenpot in de vensterbank tot een grotere moestuin in de buitenruimte. Hierdoor leren kinderen de magie van zaaien, verzorgen, oogsten en bereiden van verse groenten, fruit en kruiden. Deze binnen- en buitenmoestuintjes laten kinderen niet alleen kennismaken met de voedselcyclus, ze zorgen er volgens onderzoek ook voor dat ze in hun latere leven eerder voor gezond voedsel kiezen.
* dit wordt in 2025 uitgerold.
Andere initiatieven
Duurzaamheid gaat ook om stilstaan bij de wereld om ons heen. 21 maart is het International Day of the Forests. Een dag waarbij we met de kinderen en onze collega's stilstaan bij wat bomen voor ons betekenen. Zo geven ze ons zuurstof, zorgen ze ervoor dat we boeken kunnen lezen en geven ons vruchten om van te eten. De kinderen leren van alles over ‘planten’ en om te zorgen voor 'hun’ fruitboom. Daar plukken we letterlijk (over een tijdje) de vruchten van!
Vragen of tips?
Meer weten over duurzaamheid en hoe wij dit in de praktijk toepassen? Vraag er gerust naar bij je locatiemanager! Ze staan open voor alle vragen en tips. Want samen komen we verder. Ga mee op onze duurzame reis. Samen kunnen we een blijvende impact creëren. Niet alleen voor onze kinderen, maar ook voor de wereld waarin ze opgroeien!